misshandel tips råd här.

välkommna in!

Sidvyer, senaste månaden

Populära inlägg

Powered By Blogger
Powered By Blogger

Etiketter

Leta i den här bloggen

Sidor

fredag 8 oktober 2010

mina bloggar

http://www.ordklasser.se/futura-mot-kvinnovald.php

förändringen

Du kan bli vad du förutsätter dig att bli!
Många tror att förändring är omöjlig, andra tar den för givet. Livet formar oss och med åren så infinner sig lätt stagnation i så väl tanke som handlande. Vi tror oss ofta veta bäst, men ser allt som oftast inte med klara ögon på oss själva. Däremot är vi väldigt snabba med att hitta brister hos andra. Självreflektion blir en bristvara.

Om vi ska förbättra vår fysiska kondition så sker detta lämpligen genom att vi börjar träna regelbundet och metodiskt. På sikt så förbättras våra resultat och vi får ta del av vår personliga satsning. Varför skulle det vara annorlunda med vår personliga inre utveckling, självklart kan vi använda liknande metoder för att uppnå mental och psykisk hälsa! Men här kommer ofta vårt eviga självförsvar in som säger till oss att det antingen inte är möjligt eller att ingenting bör göras!

Någonstans ringer förhoppningsvis tillsist en varningsklocka som får oss att vakna och med ett självreflekterande leende kanske kunna skratta åt oss själva, våra personliga problem, våra tillkortakommanden... detta kan faktiskt vara en bra start till förändring.  

Varför inte komma till självinsikt och våga släppa taget och börja fysträna dina sinnen på samma sätt som du tränar dina muskler och din kropp!



Psykisk hälsa - att se till helheten!
Som människa har du en fri vilja att välja! Du kan välja hur du förhåller dig till vissa situationer som uppstår, om du ska tolka dessa positivt, neutralt eller negativt, om du vill utsätta dig för dem igen eller inte! På samma sätt är det med hur du ser på dig själv! Du kan faktiskt välja om du vill skapa tilltro till dig själv, skapa självkärlek och bygga upp en bra självkänsla eller om du vill se mer på dig själv utifrån alla de problem som du upplever och som skapar begränsningar i din personlighet.
 Flera faktorer har visat sig påverka din psykiska hälsa: Bra Kost och näring samt aktiv Fysisk träningpåverkar hur du mår och indirekt ditt psyke, detta är vetenskapligt belagt! Sjukdomar påverkar även ditt psyke. Depressioner är nästan dubbelt så vanligt hos kvinnor än män, varför? dålig sömn, stress, obalans i hormonsystemet påverkar även vår personlighet, exempelvis dopamin och serotonin är två viktiga hormoner för vårt välbefinnande.

Din personlighet påverkar även hur du mår! Din personliga läggning, dina gener, även sociala faktorer är med och formar din personlighet. Du har en personlighet men du kan även förändra din personlighet, den utvecklas hela tiden, beroende på dina erfarenheter och hur du väljer att interagera med din omgivning! Genom att lära dig att HANTERA DINA TANKAR kan du rent praktiskt faktiskt förändra dig och uppnå bättre hälsa!

Vilken personlighetstyp tillhör du, är du extrovert eller introvert? Vilka mindre bra personlighetsdrag har du kanske? Se extern sida Socialpsykologi.



Självkänsla!
Bestäm dig för att tycka om dig själv!
Se dina fördelar!
Släpp rädslan!





Många andliga och religiösa traditioner anser även att vi består av en djupare form av jag av mer evig natur (gudomlig natur). Detta eviga jag har många namn beroende på religiös och andlig skola:jaget, själen, andesjälen, vårt inre eviga jag osv. I många personlighetsutvecklande läror hänvisar man till detta mer gudomliga inre jag vid personliga utveckling, till motsats mot vårt yttre ego som skulle motsvara den mer förändliga personligheten! Vad du än tänker om den saken så finns det ett flertal praktiska lättillgängliga metoder till hands för att uppnå bättre psykisk och mental hälsa.



Att börja observera och förstå dina tankar samt praktiskt använda olika metoder för att förändra dina tankar är nyckeln till bättre mental och psykisk hälsa. Om du är intresserad av ett lära dig mer om olika metoder för ett aktivt förändringsarbete  kan du använda de metoder som beskrivs här: KBT - kognitiv beteendeterapi, Mindfulness, Visualisering, Affirmationer och Mental träning.


Tankar som vanemönster!
95 % procent av alla beslut vi tar gör vi av gammal vana och utan att reflektera. Dvs. bara 5 % av våra beslut är fullt medvetna! Detta enligt axiologerna som studerar hur vi tänker. Enligt dem så tänker du och jag ca 40 000 tankar per dygn! och det finns mer än 15 miljoner olika tankemönster! Genom att lära dig att förstå dina tankemönster och även våga förändra de som inte är bra medvetet har du mycket vunnet! Genom att bli mer medveten om dina tankar kan du även lära dig kontrollera olika situationer bättre, ta de rätta besluten samt utveckla dig till din fulla potential!

Hur tänker du? Vilka val gör du i olika situationer? Tänker du och känner ofta på samma sätt vid liknande situationer? Har du förändra dina tankar beroende på olika erfarenheter? Tänker du ofta negativt? Hur håller du de negativa tankarna bort? kan du se något positivt i det som kan tyckas negativt? Skulle en annan person tolka situationen annorlunda? Är du villig att förändra dig?




95 % av dina beslut är inte fullt medvetna
utan sker av gammal vana!




Motstånd och vanor!
I arbetslivet, i sociala relationer, i träning, ja i nästan alla sammanhang så är det någon form avövning, övning, övning som först gäller för att uppnå goda resultat som kunskap, förståelse och balans. När exempelvis sen kunskapen är inhämtad är det däremot betydligt enklare att uppehålla och förädla kunskapen! Varför skulle det vara annorlunda med den mentala och psykologiska hälsan?

Motstånd och misslyckande ger egentligen stora möjligheter till uppvaknande och förändring, så även det som kan tyckas vara svårt har en potential att skapa mervärde till dig på sikt genom att skapa insikt och möjlighet till förändring.

När är du för bekväm! Kan du göra något annorlunda! Vad kan du lära av dina misstag? Hur ser din kärlek ut? När är du mest självisk? Låter du ofta känslorna styra dig? Har du provat att använda dina tankar mer medvetet i en återkommande situation med lyckat resultat? Är du villig att arbeta mer aktivt med ditt psyke?



Om du tänker att du inte klarar av det du företar dig
hur stor är chansen att du misslyckas tror du?



Förändringsarbete!
Din omgivning påverkar dig, och ditt liv har påverkat dig så här långt! Men den största anledningen till hur du mår påverkar du faktiskt själv! Detta genom att ödmjukt börja lära dig förstå hur du fungerar som människa, hur du tänker, känner och agerar, varför det är som det är just nu! något som sammantaget förhoppningsvis kan leda fram till att du startar ditt eget förändringsarbete! 

Vi är alla ganska vilsna, rädda och känner oss ofta misslyckade i många situationer. Det är egentligen inget konstigt med det, för vi är väldigt lika innerst inne, så du eller jag är inte ensam, och du behöver inte ta dina misslyckande så allvarligt utan kan välja att se på dem som lärdomar och input till något du kan förändra för att du helt enkelt tycker det är dags att gå vidare... Och det härliga med allt förändringsarbete är att du får ramla ner och göra en omstart då och då, sådant är livet...

Är du villig att börja träna dina mentala och psykiska förmågor regelbundet?



Du är centrum i ditt eget liv? Ingen annan!
Du är fri att tänka och känna vad du vill!